De volgende behandelmethodes kunnen toegepast worden als aanvulling voor de algemene behandelingen. Elk van deze behandelmethodes vergt extra kennis en studie, dus niet elke dierenfysiotherapeut zal deze therapievormen aanbieden.

Hydrotherapie

Hydrotherapie is bewegingstherapie in water. Deze wordt in de kliniek uitgevoerd in een aquatrainer: dit is een waterbassin met een loopband waarin de snelheid, hoogte van het water en de helling kunnen variëren. Dit zorgt voor een optimale trainingsprikkel per training, aangepast aan de hond. Door de eigenschappen van water wordt de hond ondersteund bij het uitvoeren van doelgerichte oefeningen. Door de opwaartse druk van het water worden de gewrichten van de hond minder tot niet belast. De weerstand van het water zorgt voor training van de spierkracht en verbetering van de coördinatie en conditie. Daarnaast is bewegen in warm water effectief en ontspannend.

Dry Needling

Dry needling kan als onderdeel van een fysiotherapeutische behandelplan worden toegepast bij de behandeling van (chronische) spierklachten. Met dry needling wordt een lokale spierverharding (“knoop” of “myofasciale triggerpoint”) met een dunne acupunctuurnaald aangeprikt, waarna deze ontspant. Door het aanprikken van de spierverharding spant de spier eerst kort aan waarna deze meer ontspant.

Dry needling is geen behandeling op zich en wordt in principe altijd gecombineerd met o.a. gerichte oefentherapie, manuele behandeltechnieken, mobilisaties en trainingsadvies.

Lasertherapie

Lasertherapie is een behandelvorm die effectief werkt bij het verminderen van pijn en ontstekingsverschijnselen van je huisdier. De therapie is pijnvrij en kan daarom heel goed worden ingezet bij je hond of kat. Vaak is er al resultaat te zien na 3-5 behandelingen.

Vooral dieren die klachten hebben van rugpijn, hernia’s, peesontstekingen, oedeem en wonden kunnen goed behandeld worden met lasertherapie

Tapen

Medical Taping wordt in de humane fysiotherapie al veel gebruikt. Ook voor dieren is het een goede aanvullende en effectieve behandelmethode op de rest van de behandeling. Door de elastische werking van de tape op de huid wordt de doorbloeding en de lymfeafvoer in het onderliggende weefsel gestimuleerd en neemt de pijn af.

Medical Taping kan voor vele doeleinde gebruikt worden. Zo kan het een aanvullende behandeling zijn bij littekens, lymfedrainage, spierontspanning, verbeteren van de bewegingsvrijheid in een gewricht en ondersteuning geven aan gewrichten en spieren.

Chiropractie

De soepelheid van de gewrichten van je dier wordt gewaarborgd door het uitvoeren van mobiliserende handelingen en oefeningen door de dierenfysiotherapeut. Soms is er iets meer voor nodig om een blokkade in het gewricht van het dier te herstellen. Dan kan chiropractie uitkomst bieden. Chiropractie is een verzamelnaam voor een aantal manipulatietechnieken die de beweeglijkheid in de wervelkolom van je dier herstellen. Chiropractie voor gezelschapsdieren is een specialisatie als aanvulling op de dierfysiotherapie.