Aan het bewegingsapparaat van een paard wordt redelijk hoge eisen gesteld. Met name in de paardensport. Hierbij doet elke discipline beroep op specifieke aspecten van het bewegingsmechanisme.

Een optimale prestatie vereist absolute vrijheid van bewegen zonder belemmeringen.

Paarden zijn van nature niet berekend op het dragen van een ruiter. Dit betekent dat hij voortdurend zijn bewegingsapparaat aanspreekt voor een juiste balans. Wanneer de balans in het bewegingsmechanisme verstoord raakt, kunnen klachten optreden.

Indien er klachten zijn en uw paard reageert niet zoals u gewend bent, dan kan fysiotherapie voor uw paard uitkomst bieden. De dierenfysiotherapeut adviseert u altijd eerst contact op te nemen met de dierenarts. In geval van een probleem aan het bewegingsmechanisme zal u worden doorverwezen naar de dierenfysiotherapeut. Mocht dit niet zo zijn, dan kunt u hier zelf ook om verzoeken.
Curatieve zorg (gericht op genezing) wordt alleen uitgevoerd op verwijzing van de dierenarts. Voor preventieve zorg (sportmedische begeleiding, ter voorkoming van problemen) kunt u zelf contact opnemen  met een dierenfysiotherapeut.

Het is aan te bevelen om in de paardensport, uit preventief oogpunt, uw paard medisch door een dierenfysiotherapeut te laten begeleiden. U heeft immers eerder ook gedacht aan de hoefsmid, veearts of zadelmaker om de juiste voorwaarden te scheppen voor het leveren van een optimale prestatie.