Hoe word ik dierenfysiotherapeut?

Om de opleiding tot dierfysiotherapeut te mogen volgen is het een vereiste dat je afgestudeerd humaan fysiotherapeut bent. Hiervoor heb je een 4-jarige HBO studie fysiotherapie gevolgd en afgerond.

Daarna volg je de post-HBO master Fysiotherapie voor Dieren aan het Aeres Trainingscentre in Barneveld. Dat is de enige erkende opleiding voor dierfysiotherapie in ons land. Het is een parttime opleiding en duurt 2 jaar. De opleiding wordt afgerond met een dubbel examen: één voor paarden en één voor honden. Pas wanneer je die allebei hebt gehaald, kan je je als dierenfysiotherapeut registreren.

Resultaat en erkenning

Het Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij heeft in 1992 wettelijk vastgelegd dat dierenfysiotherapeuten kunnen overgaan tot behandeling van dieren als zij in het bezit zijn van een diploma 4-jarige opleiding Humaan fysiotherapie, aangevuld met onze post-hbo-opleiding. Na het succesvol afronden van deze post-hbo-opleiding Fysiotherapie bij dieren, kun je met je getuigschrift de erkenning Paraveterinair dierenfysiotherapeut aanvragen bij het CIBG dierengeneeskundig register.

Perspectief

Veel dierenfysiotherapeuten werken als zelfstandig ondernemer. Zij beginnen een eigen praktijk in dierfysiotherapie, vinden een plek bij een dierenarts of dierenartsencombinatie, of behandelen ‘aan huis’ in een stal, manege of kennel. De vrijheid en het dagelijkse contact met dieren geeft voor velen de doorslag om voor deze unieke opleiding te kiezen.

Lid worden

Bent u student of werkend dierenfysiotherapeut en overweegt u om lid te worden? Dan kunt u contact opnemen met NVFD.